Omhoog
Aanbiedingen
Accomodaties
Activiteiten
Alg. informatie
Ardennen per kajak
Bestuursmedelingen
Boottypes
Clubblad "Rob Roy"
Clublokaal
Filmpjes
Fotoalbum
Geschiedenis
Jongerenhoek
Kajakcursus
Kalender
Klassement
Lid worden
Nevenactiviteiten
Onze adverteerders
Overzicht clubs
Tochtverslagen
Toogdienst
Vaarregels
Verwante sites

Donderstormen

Kamperen is voor vele gezinnen een aangename manier om de vakantie door te brengen. Een manier om zich dichter bij Moeder Natuur te voelen.

Maar zoals veteranen onder de kampeerders kunnen vertellen is onze natuur niet altijd even vriendelijk, vooral in de lente. Het meest gevaarlijk zijn de bliksems en alle voorjaarsstormen produceren een aantal van deze bliksemschichten.

Ondanks dat de statistieken uitwijzen dat het risico om door de bliksem te worden getroffen klein is, worden toch jaarlijks honderden mensen getroffen - en betalen dat met de dood.

Het menselijk lichaam is in essentie te vergelijken met een zak zout water en het geleidt elektriciteit beter dan de omringende lucht. Daarom zal de bliksem vaak door je lichaam willen gaan om de grond te bereiken.

Wanneer je tijdens je kampeertocht overvallen wordt door een donderstorm, tracht dan je kansen op veiligheid te vergroten door de volgende richtlijnen: 

Ga niet liggen in je tent. Hierdoor verhoog je namelijk het risico om getroffen te worden door elektriciteit in de grond, die door je lichaam opgenomen kan worden en zo je hartslag stil kan leggen.
In plaats hiervan is het beter om op je hurken te gaan zitten en alleen met je voeten de grond te raken. Als je kampeerplaats op het hoogste punt in de omgeving ligt en er geen andere - hogere - objecten in de buurt zijn, verlaat dan je tent onmiddellijk en verplaats je naar een betere locatie. Niet-metalen tentstokken bieden niet meer bescherming dan metalen tentstokken. Je bent veel veiliger in je wagen (zie ook de kooi van Faraday).
Vermijd om het hoogste object te zijn in je omgeving. Maak je zo klein als mogelijk, zonder daarbij volledig plat op de grond te gaan liggen. Als je een rugzak draagt, doe deze dan uit en zoek de beste beschutting die je kan vinden.
Klim naar hoogten in de ochtend. Omdat donderstormen in de bergen zich meestal vroeg op de dag tot ongeveer 14:00 uur vormen, doe je er goed aan om je trektocht naar hoge pieken in de vroege morgen aan te vatten. Zo ben je alweer aan je daling begonnen wanneer de storm genoeg kracht heeft verzameld om bliksems af te vuren.
Kijk naar het weer. Stormen gedragen zich niet altijd even voorspelbaar. Dus hoe een oogje open en bestudeer de lucht voortdurend. Verzet je plannen voor een trektocht wanneer er zich dreigend wolken vormen. Onthoud goed dat er geen betrouwbaar signaal is voordat een bliksemschicht uit de lucht valt. Vertrouw niet je gevoel dat de lucht geladen is met elektriciteit, dat je haar rechtop komt te staan door statische elektriciteit. Het eerste teken van een bliksem is meestal de bliksemschicht zelf. Natuurlijk, als je haar plots rechtop komt te staan, tracht jezelf dan zo spoedig mogelijk te begeven naar een veiliger plaats.
Ben je op het water, keer dan onmiddellijk terug naar de wal. Zelfs al is je boot niet gemaakt uit metaal, dan ben je alsnog veiliger op het land.
Volg de "30-30" regel. Zoek dekking wanneer de tijd tussen de schicht en de tijd dat je de donder hoort 30 seconden bedraagt of minder en hervat je buitenactiviteiten niet tot 30 minuten nadat je de laatste bliksem hebt gezien of donder hebt gehoord. Onthoud dat sommige stormen traag voorbij glijden en er geen veilige afstand bestaat tijdens een storm. Als je de bliksem kan zien, ben je steeds door die bliksems bereikbaar. Bliksem kan occasioneel uit een donderstorm komen en de grond raken, kilometers verder dan de wolken waaruit de bliksem kwam.
Vermijdt alle hekken, afsluitingen en bedradingen tijdens een storm of onweer. Een schicht kan gemakkelijk langs de bedrading lopen en overspringen op je lichaam.
Onthou dat je niet direct door de bliksem moet getroffen worden. Bliksem kan over de grond voortlopen nadat het een dichtbijgelegen object geraakt heeft (zie ook: bolbliksem)
Zoek onmiddellijk medische hulp wanneer iemand getroffen werd door de bliksem. Tijdens het wachten op hulp, gebruik dan CPR wanneer de hartslag van het slachtoffer gestopt is of wanneer hij/zij niet meer ademt. Is de persoon alleen bewusteloos, neem dan maatregelen om shock en onderkoeling tegen te gaan. Vooral dan wanneer de persoon natgeregend is. Verzeker je ervan dat de medische hulp op de hoogte zijn dat de onfortuinlijke door een bliksem werd getroffen. Een behandeling voor een blikseminslag is anders dan voor iemand die geëlektrocuteerd werd door een huishoudelijk elektriciteitsstroom.

Hieronder nog een artikel over kamperen tijdens slecht weer.

eerste hulp, help jezelf    
 

 

Niet kamperen tijdens onweer

 


Een tent biedt, in tegenstelling tot wat soms gezegd en geschreven wordt, geen enkele bescherming tegen blikseminslag. De kans bestaat zelfs dat het metalen buizenframe de bliksem aantrekt. Het beste is dan ook om bij naderend onweer een veiliger onderkomen te zoeken en daar te blijven tot het onweer voorbij is. De auto (met ramen en deuren gesloten) is zo’n veilige plek. Ook wanneer 
’s nachts een onweer wordt aangekondigd, verdient het aanbeveling om indien mogelijk niet in de tent te slapen. Wanneer u niet elders kan schuilen, moet u het contactvlak met de grond zo klein mogelijk maken, bijvoorbeeld gehurkt in de tent zitten. Ga zeker niet op de grond liggen. Ga zo ver mogelijk van tentstok of tentframe zitten. Zorg voor isolatie met behulp van een rubberen matras of luchtbed. Zet de tent bij onweersdreiging zeker niet op in open veld, op het hoogste punt van de streek of onder een boom.


Een caravan of camper biedt iets meer bescherming dan de tent, maar toch is het aanbevolen om een veiliger plek op te zoeken, zeker wanneer de caravan of camper een opbouw uit kunststof of aluminium platen heeft. Indien u nergens naartoe kan, ga dan bij een camper in de stuurcabine zitten waar u iets beter beschermd bent.

Andere voorzorgsmaatregelen:
Installeer de caravan of camper tijdens een onweer bij voorkeur in de buurt van (maar niet vlak bij) hogere objecten (een lichtmast, telefoonantenne...) die als bliksemafleider kunnen dienen.

Hou ramen en deuren gesloten
• Wanneer u enkele dagen blijft staan, kan u het chassis aarden.
• Indien de caravan of de camper is aangesloten op het elektriciteitsnet, verdient het aanbeveling om bij onweersdreiging de buitenaansluiting tijdelijk te ontkoppelen en het snoer met de stekker weg te bergen. Ontkoppel ook eventuele aansluitingen van antennes. Haal de Tv-antenne binnen en leg een satellietschotel plat. Doe dit voor en nooit tijdens het onweer.
• Klap hefdak, luifel en parasol en andere dingen die kunnen wegwaaien in.
• Verlaat de caravan of de camper pas als het onweer is weggetrokken. Rij zo mogelijk enkele honderden meters weg vooraleer uit te stappen.
• Bij een stacaravan waarvan de wielen los van de grond staan en een goede geleiding van het metalen onderstel naar de aarde ontbreekt, kan u eventueel een uitwendige bliksemafleider laten installeren.

Bron: "Gezondheidstips" op www.gezondheid.be

 

TOP