Omhoog
Aanbiedingen
Accomodaties
Activiteiten
Alg. informatie
Ardennen per kajak
Bestuursmedelingen
Boottypes
Caravan en tent tips
Clubblad "Rob Roy"
Clublokaal
Filmpjes
Fotoalbum
Geschiedenis
Jongerenhoek
Kajakcursus
Kalender
Klassement
Lid worden
Nevenactiviteiten
Onze adverteerders
Overzicht clubs
Toogdienst
Vaarregels
Verwante sites

 Marathons

De Witte- en Blauwe steen kajakmarathon

Deze tocht was een historische evocatie van de aanvoer naar Leuven van witte en blauwe steen uit middeleeuwse steengroeven van Brabant en Henegouwen, over de binnenwateren van het Scheldebekken.

"Op 29 maart 1448 werd te Leuven de eerste steen gelegd van het "Voirste huys", het rijkelijk versierde deel van het stadhuis vooraan op de markt. 550 jaar later werd deze heugelijke gebeurtenis in de oudste hoofdstad van het hertogdom Brabant feestelijk herdacht. Een twintigtal projecten voeden het feest. De bezoekers werden onthaald met stoeten tentoonstellingen, toneel, muziek, oude en nieuwe volksspelen en animatie rond de vele bezienswaardigheden die de oude universiteitsstad bezit. "

De Schotense Kajak Klub werd gevraagd om een deel van de feestelijkheden voor haar rekening te nemen en werd er gekozen voor een "witte en blauwe steen-marathon". Het was een uithoudingstocht in groepsverband, georganiseerd voor sportieve kajakvaarders. De vaarders vertrokken uit Valenciennes en voerden een symbolische steen aan uit Hordain, een buurgemeente van Avesnes-le-sec. De eerste restauratie van het stadhuis in de 19de eeuw gebeurde met deze steen.

Over de hele lengte van de vaarroute Valenciennes - Leuven kon gewandeld en gefietst worden op de vaak zeer mooie jaagpaden. Wandelfanaten en fietstoeristen werden dan ook aangezet tot het volgen van de tochten te water.

Het dagschema zag er zo uit:
Zaterdag 04/07/1998:
vertrek met de bus uit Leuven - aankomst Valenciennes
Zondag 05/07/1998:
vertrek Valenciennes - aankomst Doornik
Maandag 06/07/1998:
vertrek Doornik - aankomst Oudenaarde
Dinsdag 07/07/1998:
vertrek Oudenaarde - aankomst sas Merelbeke
Woensdag 08/07/1998:
vertrek sas Merelbeke - aankomst sas Dendermonde
Donderdag 09/08/1998:
vertrek sas Dendermonde - aankomst Temse
Vrijdag 10/08/1998:
vertrek Temse - aankomst Mechelen
Zaterdag 11/07/1998:
vertrek Mechelen - aankomst Leuven
vertrek om 10:00 - aankomst om 16:00

Aansluitend was er de mogelijkheid om deel te nemen aan het sluitingsbanket.

Arun (Sussex - UK) ] Binkentocht ] Brielse meer ] Brugge ] Canche ] Fietstocht 05/06/2004 ] Gent-Deinze ] Ijsberentocht ] Kromme Rijn ] Lesse ] De Lahn ] De Ligne ] Maaslandrally ] [ Marathons ] Molentocht ] Nete ] Pallietertochten ] De Ronde Van Antwerpen ] Scheldetochten ] Sneppentocht ] St. Dimpna Ommevaart ] Valéry sur Somme ] Wintertocht ]