Over SKK

De S.K.K. is een recreatieve kajakclub, waar genieten van sportieve uitstappen in een ongerepte natuur de bovenhand hebben.

  • Voor wie?

We tellen een 100 tal leden en staan open voor jong tot oud.  Wil je ook de kajak- of kanosport ontdekken dan verwelkomen we je graag als een nieuw lid. Aan competitiesport wordt in onze club niet gedaan. Wel aan het uitoefenen van een sport op ieders tempo en naar ieders kunnen. De lidgelden zijn erg democratisch, en nieuwe leden kunnen het eerste jaar gratis met boten, peddels en zwemvesten van de club varen. Wil je eigen materiaal aanschaffen dan vind je ook vaak schappelijk geprijsde tweedehands aanbiedingen.

Merk op dat we als recreatieve sportclub niet optreden als verhuurdienst. Wel kunnen op aanvraag initiatiedagen voor scholen en verenigingen georganiseerd worden.

  • Is dat niet moeilijk of gevaarlijk?

Je hoeft geen doorwinterde sportman of sportvrouw te zijn om de basisbeginselen onder de knie te krijgen. 25 m kunnen zwemmen is echter wel het absolute minimum. Jaarlijks organiseren we twee maal een kajakcursus van 3 avonden, maar ook nieuwe leden die op een ander moment willen instappen zullen er snel mee weg zijn. Mits wat training en doorzetting leer je je boot en diverse paddeltechnieken steeds beter kennen, zodat je al gauw mee op tocht kan gaan.

Sommige kajakdisciplines vergen wat meer training en ervaring, bijvoorbeeld wildwater of open zee. Voor dergelijke tochten bekijken we individueel wat haalbaar is, en scherpen we stelselmatig je vaardigheden bij.

  • Waar?

Het zenuwcentrum van de S.K.K. is het comfortabele en gezellige clublokaal, gelegen aan de Botermelkdijk in Schoten, pal langs het kanaal. Je vindt er ook onze botenloodsen waar zowel clubboten als eigen materiaal van leden veilig en droog gestald kunnen worden. Op de vaart kan je op woensdag en zondag trainen (of vaker als je eigen materiaal hebt).

Adres: Botermelkdijk 280a, 2900 Schoten (Routebeschrijving via Google Maps)

GPS coördinaten: N 51.275332  E 4.526150

In weekends en vakanties zal je ons echter vaak elders vinden in georganiseerde tochten op mooie riviertjes, kanalen en meren in binnen- en buitenland.

  •  Wanneer?

– Van begin april tot eind oktober, woensdagavond open van 19,30 uur tot ca. 23,00 uur., behalve wanneer er geen leden meer zijn,
  dan sluit de club vroeger.
–  Het hele jaar op zondagnamiddag van 14,00 uur tot 18,00 uur, behalve op lange weekends, dan is het mogelijk dat de club gesloten blijft.

Indien je interesse hebt om de club te leren kennen ben je steeds welkom, liefst na een voorafgaand seintje. Specifiek om nieuwe leden aan te trekken organiseren we ook jaarlijks een opendeurdag in de maand mei, en twee maal per jaar een initiatiecursus

 Contacteer ons:

Je bent welkom tijdens de openingsuren, maar kan met specifieke vragen ook terecht op secretariaat@skk.be.

Kajakdisciplines

Als kajakclub hoort de kajaksport uiteraard tot de kern van onze activiteiten, en varen met de open canadese kano rekenen we evengoed daarbij. We doen niet aan competitie, maar wel aan recreatief varen in binnen- en buitenland. Hieronder vindt je een overzicht van de soorten tochten en kajakdisciplines waarvoor je bij de S.K.K. terecht kan. 

In de kalender kan je zien welke tochten er voor dit jaar gepland staan.

Trainen op ‘de Vaart’

De Schotense Kajak Klub is gelegen langs het Kempisch kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Haal je eigen boot uit de loods of leen een clubboot, en je kan meteen van start vanop 1 van de instapsteigers. Op zondagnamiddag en woensdag (april-oktober) vindt je vele leden op de vaart om op hun eigen tempo wat kilometers te trainen. Zeker voor beginnende leden is het aangewezen voldoende te oefenen.

Heen en weer tussen beide sassen omvat een afstand van bijna 5 km. Dit twee of drie maal kunnen afleggen is een goede basis om mee te gaan op tochten. Wie een ligplaats huurt krijgt een sleutel (mits borgsom) om ook op andere momenten toegang te krijgen tot de botenloodsen, de omkleedruimtes en het sanitair. Dan moet je evenwel het gezellige samenzijn in de kantine missen…

Dagtochten vlak water

De S.K.K. is in de eerste plaats een familiale en toeristische kajakclub. Na verloop van tijd kunnen de trainingssessies op de vaart enigszins eentoning worden. Met de kajak of kano kan je in de wijde omgeving echter nog talloze andere prachtige dagtochten aanvatten. In samenspraak met de leden wordt jaarlijks een gevarieerde vaarkalender samengesteld.

Een aanrader voor beginners is bijvoorbeeld onze jaarlijkse tocht op de Kleine Nete. Of wat dacht je van een tocht op een gezapig stromende Kromme Rijn tussen de kersenboomgaarden en kastelen in Nederland, de kronkelende Dommel, het natuurgebied de Biesbosch boven Breda,… Met de kano of kajak geniet je van de rust en unieke plekken waar niet-peddelaars enkel van kunnen dromen. We carpoolen vanaf de club, en meestal is ook onze botenkar mee om het transport te vergemakkelijken. Een typische dagtocht is 15 à 25 km lang, en niet zelden onderbroken door een bezoek aan een plaatselijke kroeg of pannenkoekenhuisje. 


Kampeerweekends 

Sommige van de mooiste vaarplekjes liggen wat verder van huis. Dan maken we er toch gewoon een kampeerweekend van? Op een verlengd weekend is de kans dan ook groot dat de S.K.K. ergens zijn kamp heeft opgetrokken op een camping langs een rivier of merengebied in de Ardennen of onze buurlanden.

Vaak bieden campings ook huisjes of hutjes aan voor wie geen eigen caravan, camper of tent heeft (of eens van iets meer luxe wilt genieten). 1, 2 of 3 dagen varen, of toch ook wat fietsen of wandelen in de omgeving? Op een kampeerweekend stelt ieder zijn eigen programma samen naar eigen voorkeur.

En voor wie er echt niet genoeg van kan krijgen is er ook de jaarlijkse trektocht. Gedurende een week trek je er op uit in de wijdse natuur, met je tent en kampeerspullen in je kano of kajak. 


 

Wildwater

Zin in wat meer adrenaline? Dan is wildwatervaren misschien iets voor jou! Denk hierbij niet (enkel) aan de gezapige stukken Lesse of Semois die toeristen in groten getale varen tijdens de zomer. De meer geoefende wildwater-vaarders gaan op zoek naar wild kolkende beken in de Ardennen, barrages van enkele meters hoog en technische bergrivieren in Oostenrijk, Frankrijk, Slovenië, Schotland, Corsica,…. Laat je echter niet afschrikken: de wildwaterleider helpt je mee inschatten welke tochten je aankan, en als een hechte groep helpen we elkaar, garanderen we de veiligheid, en leren we voortdurend bij. In het winterseizoen kan je alvast wekelijks gaan oefenen in het zwembad van Sportoase Elshout Brasschaat om je ‘eskimorol’ te perfectioneren. Verder is ook de kunstmatige wilwaterpiste van Arras in Noord-Frankrijk ideaal om je vaardigheden bij te spijkeren.


 

Open water en zeekajak

Wie de sportieve kant op wil kan naast wildwater-varen ook kiezen voor groter, open water. Met boten van 5 meter en langer zijn deze marathonvaarders moeilijk bij te houden. Wind en stromingen zorgen voor de nodige uitdagingen op grote meren en zelfs op zee; en dit zowel in binnen- als buitenland. Ook hier geldt dat in samenspraak met de tochtleider bekeken wordt welke tochten haalbaar zijn in functie van de ervaring en de weersomstandigheden.

Naast de diverse kajakdisciplines hebben we ook een heleboel nevenactiviteiten in petto, zoals barbecue, kerstfeest, quiz, wandelweekends en zo veel meer.